به گزارش راه شلمچه، «سید عباس عراقچی» در نشست خبری مشترک با «بدر البوسعیدی» وزیر خارجه عمان در تهران گفت: سفر وزیر خارجه عمان به تهران، سفر به موقعی بود.
وزیر خارجه همچنین گفت: روابط ۲ کشور ایران و عمان در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی رو به گسترش هست و ما همواره رایزنی مستمری را با همدیگر داشتیم.
وزیر خارجه ایران در نشست خبری با همتای عمانی خود در پاسخ به این سوال که آیا وزیر خارجه عمان در جریان سفر به تهران حامل پیام کشور ثالثی مثلاً آمریکا برای ایران بوده است؟ گفت: دولت عمان همواره برای کمک به روابط ایران با برخی از کشورها آماده بوده و در مواقع لازم، ارتباطات برقرار شده است.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «طبیعی است که اگر نیازی باشد که این کار انجام شود، صورت میگیرد»، گفت: در جریان این سفر پیامی رد و بدل نشده است. ما به تبادل پیامهایی که لازم باشد در زمان مقتضی با طرف آمریکایی از طریق سفارت سوئیس در تهران ادامه میدهیم و برادران ما در عمان نیز در شرایطی که نیاز باشد به این کار مبادرت میکنند و همانطور که اشاره کردم در حال حاضر چنین پیامی وجود ندارد.
ایران همچنین این پیام را از طریق عمان به کشورهای غربی و البته آمریکا مخابره کرد که تصمیمی برای تغییر در دکترین هستهای خود ندارد. علی اکبر احمدیان دبیر شورایعالی امنیت ملی در دیدار بوالسعیدی در این زمینه تأکید کرد: «تغییری در دکترین هستهای ایران پیدا نشده و ایران هنوز به چارچوب کلی تفاهمهای «مسقط» پایبند است.»
پایگاه خبری هیل، رسانه نزدیک به کنگره آمریکا نوشته است: «اگرچه بی اعتمادی جدی بین واشنگتن و تهران وجود دارد، اما دیپلماسی ممکن است. ترامپ رئیس جمهور منتخب باید دوباره با ایران تعامل کند و از پنجره محدودی که در حال حاضر درباره برنامه هستهای ایران به شیوهای صلح آمیز و کاهش تنش با جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، استفاده کند. از دست دادن این شانس خطر نزدیک شدن ایالات متحده به جنگ فاجعه بار دیگری در خاورمیانه را به همراه دارد، چیزی که او به رای دهندگان قول داد که از آن اجتناب کند.
عراقچی پیش از این نیز اعلام کرده بود «مسیر مسقط»- که اشاره به کانال پیام رسانی عمان بین ایران و آمریکا داشت- متوقف شده است. عراقچی در مهرماه سال جاری (۱۴۰۳) گفته بود: عمان همواره سعی کرده در رابطه با ایران و آمریکا همواره نقش مثبتی را در انتقال پیامها ایفا کند. این قبلا اتفاق افتاده و در دولت گذشته هم این وضعیت وجود داشت و روندی با عنوان روند مسقط شناخته شده است.
عراقچی افزود: این روند اکنون به دلیل شرایط خاص منطقه متوقف است. اکنون ما زمینهای برای این گفتوگوها نمیبینیم تا زمانی که بحران جاری را پشت سر بگذاریم. آن موقع تصمیم خواهیم گرفت که وارد کار جدیدی شویم یا نشویم و یا چگونه بشویم.
«رحمان قهرمانپور» کارشناس مسائل بین الملل معتقد است: تاکید وزیر خارجه (عراقچی) مبنی بر اینکه سوئیس اصلی ترین کانال تبادل پیام بین ایران و آمریکاست و وزیر خارجه عمان حامل پیامی از طرف آمریکا نیست، اهمیت زیادی دارد. شاید به این معنا باشد که ایران می خواهد واسطه ها را حذف کرده و با سرعت زیاد مسیر مذاکره مستقیم احتمالی با آمریکا را پیش ببرد.
وی می گوید: بر خلاف دور نخست ترامپ این بار مساله زمان برای دولت دوم او خیلی مهم است. دولت ترامپ نمی خواهد و نمی تواند مذاکره احتمالی با ایران را طولانی کند. می خواهد سریع نتیجه بگیرد و این برای ایران تهدید است. در کنار فقدان اجماع داخلی، متغیر زمان فشار مضاعفی بر نظام تصمیم گیری کند ایران، اعمال خواهد کرد.
پیش از شروع مذاکرات ایران و تروئیکای اروپایی در ژنو، «مجید تخت روانچی» معاون وزیر خارجه ایران به نروژ سفر کرد که برخی آنرا به معنای نوعی استمزاج در رابطه ایران و دولت ترامپ برآورد کرده بودند. ارزیابی این بود که نروژ بین ایران و آمریکا در حال تدارک نوعی میانجیگری است.
چند روز پیش نیز خبرگزاری کیودو ژاپن مدعی شد دولت ایران در حال بررسی میانجیگری ژاپن در مذاکرات پشت پرده با دولت بعدی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره موضوع هستهای است.
خبرگزاری کیودو با انتشار این مطلب گزارش داده بود: دولت قبلی ترامپ رویکرد سختگیرانهای نسبت به موضوع برنامه هستهای ایران داشت که موجب افزایش تنشها در روابط ایران و آمریکا شد. ژاپن کشور دوست ایران محسوب میشود و در صورت میانجیگری، انتظار میرود در کاهش تنشها میان آمریکا و ایران درباره برنامه هستهای آن و موضوع تحریمها ایفای نقش کند.
سوریه و یمن؛ از موضوعات مورد گفتوگو
یکی دیگر از موضوعات مورد بحث وزیر خارجه عمان در ایران موضوع سوریه بوده است. عراقچی در این زمینه گفته است: در مورد سوریه نیز ما و عمان بر حفظ تمامیت ارضی سوریه، عدم دخالت در امور داخلی سوریه و احترام به همه اقوام و مذاهب و رعایت حقوق آنها و ضرورت تشکیل دولت فراگیر در این کشور تاکید داریم. مواضع ما در این ارتباط با مواضع کشورهای منطقه مشابهت دارد.
عراقچی در این زمینه خاطرنشان کرد: همه ما خواهان آرامش در سوریه و تشکیل دولتی فراگیر در آن متشکل از همه اقوام و اقشار سوریه هستیم و بر پایان اشغال خاک سوریه به ویژه توسط رژیم صهیونیستی تاکید داریم.
موضوع سوریه در حالی در سفر وزیر خارجه عمان مطرح شده که به رغم خوشحالی اولیه اعراب خلیج فارس از سقوط دولت اسد ولی تحولات بعد از آن نگرانی آنها از شیوه عملکرد دولت اسلامگرای افراطی در سوریه را شدت بخشیده است.
در این میان ایران نقش مهم خود را در تحولات منطقه حفظ کرده است. برخی از بازیگران منطقهای دیگر نظیر امارات متحده عربی از آنچه که در شام میگذرد ناراضی هستند. چه اینکه به درخواست مقامات اماراتی، عباس عراقچی در راه بازگشت از چین، به این کشور رفت و با وزیر خارجه اماراتی دیدار و رایزنی حساسی داشت.
حتی بعد از سقوط دولت بشار اسد در سوریه نیز «انور قرقاش» مشاور رئیس امارات در امور بین الملل نیز گفته بود ایران همچنان طرفی مهم در منطقه است و باید از این فرصت برای گفتوگو با این کشور درخصوص منطقه استفاده کنیم.
به گزارش تابناک، همچنین موضوع یمن نیز از موضوعات مهم مورد بحث دو طرف ایرانی و عمانی بوده است. عراقچی در این زمینه بیان کرده است که ما حملات نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به یمن را محکوم میکنیم، ما بر حفظ تمامیت ارضی یمن تاکید داریم و امیدواریم که مذاکرات صلح هرچه سریعتر برگزار شود و مانع توطئههایی که به دنبال بروز جنگ داخلی در یمن است، شویم.