به گزارش راه شلمچه، ظریف که در دولت خاتمی، معاونت حقوقی و بینالملل وزارت خارجه و همچنین سفیر ایران در سازمان ملل بوده، به روزنامه ایران گفته است: ما توقع اتفاقاتی را داریم که یک شبه به ثمر برسد؛ مثلاً اینکه توقع داریم شب بخوابیم و صبح بیدار شویم و ببینیم که پولدار شدهایم و مشکلات حل شده است. خب مردم به دلیل اینکه شرایط کشور خوب نیست توقع دارند رئیسجمهوری در عرض سه الی چهار ماه با ایده وفاق همه مشکلات را به سرعت حل کند. چنین چیزی امکانپذیر نیست. باید بپذیریم بازگشتن از مسیر چه هزینههایی دارد.
در اینجا ضرورت دارد یادآوری کنم که در سالهای آخر دولت آقای خاتمی، بخش عمدهای از جامعه پروژه عبور از ایشان را مطرح کردند و راضی نبودند. در شرایطی که دولت آقای خاتمی یکی از بهترین و موفقترین دولتهای بعد از انقلاب اسلامی بود. ما توقعاتی داریم که آن توقعات اساساً با واقعیات سازگاری ندارد، نه اینکه توقعات زیادی باشد. اینکه مردم توقع داشته باشند که زندگی خوبی داشته باشند، کاملاً بحق است. اما اینکه توقع داشته باشند این وضعیت بعد از یک دوره طولانی از شرایطی که در آن موجی از ناترازیها ایجاد شده حتی برخی ناترازیها با اهداف تخریبی صورت گرفته و سرمایهگذاری صورت نگرفته با آمدن یک دولت که به دنبال ایجاد یک وضعیت متفاوت است، یک شبه یا در فاصله 2 الی 3 ماه درست شود، یک مقدار نامعقول است.
وی میافزاید: حرف من این است که منتظر نتایج یک شبه نباشیم. برجام یکی از بزرگترین دستاوردهای سیاست خارجی بود. اما برخی به خاطر اینکه توقع داشتند این توافق یک شبه زندگی آنها را عوض کند، میگویند که برجام شکست خورده است. در صورتی که برجام شکست نخورده است. ما پیروزی را بر اساس توقعات سریع، به شکست تبدیل میکنیم.
ظریف ضمن دستاوردتراشی برای دولت گفته است: «بله برجام نتوانست یک شبه مشکلات را حل کند، اما داشت به آن سمت حرکت میکرد. چرا اجازه دادیم یک گروه از برجام تبلیغی کند که برجام پیروز را تبدیل به برجام شکست خورده کند».
در تأیید سخنان ظریف مبنی بر نارضایتی بخش عمدهای از جامعه از خاتمی و دولت او به عنوان یک سند روشن باید انتخابات سال 1384 را یادآوری کرد که کسانی مانند مصطفی معین وزیر خاتمی و مهرعلیزاده معاون خاتمی و همچنین مهدی کروبی رئیسمجلس اصلاحات و هاشمی رفسنجانی متحد اصلی خاتمی در این انتخابات نامزد بودند اما مردم حاضر نشدند به هیچ یک از نمایندگان طیف مدعی اصلاحات و اعتدال رأی بدهند و بنابراین در روز دوم انتخابات، هاشمی رفسنجانی توانست فقط 10 میلیون رأی در برابر بیش از 17 میلیون رأی احمدینژاد کسب کند. این در حالی است که اگر مردم از عملکرد دولت خاتمی رضایت داشتند، نباید شاهد این نتیجه در انتخابات بودیم.
نکته دوم درباره برجام و ناترازیهای ناشی از آن است که آقای ظریف درست توضیح نمیدهد. اینکه برجام فتح الفتوح قرن است و همه تحریمها را لغو میکند و نوع مشکلات اقتصادی، از آلودگی هوا تا آب خوردن و سرمایهگذاری و تورم و رکود اقتصادی را حل میکند، سخن آقای روحانی و برخی دیگر از دولتمردان و حامیان تراز اول وی بود و اگر توقع خلاف واقع نابهجایی به وجود آمد و مردم را سرخورده کرد، زیر سر طیف شیدای مذاکره و اعتماد به غرب بود. در اثر این بیتدبیری بزرگ (که نفوذ دشمن هم در طراحی آن نقش مؤثری داشت) هم فرصتهای مدیریت درونزا برای حل مشکلات از بین رفت، هم برنامه هستهای (و تأمین برق اتمی) به تعطیلی سوق داده شد، هم بر اساس تعهد توافق پاریس کاهش مصرف سوخت فسیلی در نیروگاهها را پذیرفتند و از توسعه ظرفیتهای نیروگاهی بازماندند، هم درباره توسعه ظرفیتهای پالایشگاهی کوتاهی کردند و هم دست خود را در دیپلماسی و تجارت خارجی بستند. بنابراین ناترازیهای موجود یک شبه ایجاد نشده بلکه زیر سر مدیریت و دولت برجامی است.
ضمناً باید یادآور شد که توقع فایده از برجام توقع یک شبه نبود بلکه مردم چند سال منتظر سیب و گلابیهای برجام ماندند اما در نهایت دیدند که تورم رکورد زده، چند هزار کارخانه از رونق افتاده، رشد اقتصادی منفی شده، صادرات نفت کاهش یافته، و دولت در دوره دوم خود صرفاً در حال بازی در زمین غرب، یعنی اتلاف وقت با دیپلماسی التماسی برای نقد کردن چک تقلبی برجام است.