به گزارش راه شلمچه، کاوه مشتاق، مدیرعامل انجمن بلاکچین و پژوهشگر ارز دیجیتال، در خصوص چالشها و الزامات ریال دیجیتال (رمز ریال) بیان کرد که از سال ۲۰۰۹ یاد گرفتهایم اطلاعات را در فضای دیجیتال به گونهای حفظ کنیم که غیرقابلتغییر باشند. فناوری بلاکچین در صورت غیرمتمرکز بودن، میتواند ویژگیهای شفافیت، غیرقابلتغییر و غیرقابل هک شدن را به نمایش بگذارد.
او همچنین خرید و فروشهای کوچک و پرداختهای جزئی را به عنوان کاربردهای ریال دیجیتال معرفی کرده و افزود: ریال دیجیتال نیز یک شبکه بلاکچین به نام «برنا» است که به طور کامل غیرمتمرکز نیست و هر تراکنش در این شبکه قابلیت برگشت توسط بانک مرکزی را دارد.
مشتاق تأکید کرد که ریال دیجیتال طراحی شده برای ایران، صرفاً برای تراکنشهای خرد مردم بوده و افراد خارجی حق دسترسی به آن را ندارند. همچنین هیچ تراکنش خارجی از طریق این ارز انجام نخواهد شد.
وی سقف تراکنش با ریال دیجیتال را تا زیر ۱۵ میلیون تومان تعیین کرد و گفت: برخی اقتصاددانان به موضوع مهندسی اجتماعی اشاره دارند و بر این باورند که میتوان جامعه را از طریق اقتصاد مهندسی کرد.
مشتاق در ادامه به تفاوت پول الکترونیک و پول دیجیتال پرداخت و عنوان کرد که پول دیجیتال قابل برنامهریزی است و با استفاده از برنامهنویسی و قراردادهای هوشمند میتوان از آن استفادههای مختلفی کرد. در حالی که پول الکترونیک، همان پولی است که اکنون در کارتهای ما وجود دارد.
این پژوهشگر ارز دیجیتال خاطرنشان کرد که بانک مرکزی سالهاست که قصد ساماندهی تعهدات ارزی با استفاده از رمزارزها مانند بیتکوین را دارد، اما به جای این مسئله، مفهوم رمز پول (ریال دیجیتال) را مطرح کرده که به نظر میرسد، اجرایی شدن آن امکانپذیر نیست و عملاً کار بازرگانان را دشوارتر میکند.
علیرضا بزرگمهر، کارشناس تحولات دیجیتال، نیز در ادامه بحث به این نکته اشاره کرد که باید مشخص شود ریال دیجیتال چه مشکلاتی را برای ذینفعان و شهروندان حل خواهد کرد. آیا این ارز قادر است هزینههای نقل و انتقال پول را کاهش دهد یا خیر.
بزرگمهر معتقد است که در میان دهها موضوعی که میتوانستهاند به صورت فوری در بانک مرکزی حل و به کنترل تورم و مشکلات اقتصادی کمک کنند، ریال دیجیتال بیاولویت است.
وی اضافه کرد که اسنادی که بانک مرکزی درباره ریال دیجیتال منتشر کرده، در ابتدا به کاربردهای داخلی و خارجی آن اشاره دارد، اما در واقع تنها کاربرد داخلی برای آن دیده شده است. او سؤالی را مطرح کرد که بانک مرکزی با این طرح قرار است چه بار اقتصادی را از دوش کشور بردارد در حالی که اسناد آن فاقد انسجام است.
بزرگمهر همچنین بیان کرد که هزینه پول نقشی بزرگ در ایجاد تورم در اقتصاد ایران دارد و اصلاحات سریعتر در نظام کارمزد میتواند مؤثرتر بر کاهش هزینههای تمامشده پول تأثیر بگذارد.
در ادامه، علیرضا مناقبی، رئیس هیئتمدیره مجمع عالی واردات، ضمن تشریح اهمیت سرعت بخشیدن به تجارت و مبادله، تأکید کرد که این امر به کاهش هزینههای مرتبط و قیمت تمامشده کالاها خواهد انجامید.
او همچنین بر ضرورت ارتقای آگاهی عمومی و آموزش جامعه در خصوص کاربردهای ریال دیجیتال تأکید کرد و گفت: اگر این موضوع بدون غرض بررسی شود، میتوان اقدامات مناسب برای کاهش پولشویی و رصد این حوزه را اجرا کرد.
مناقبی ادامه داد که گروهی دلال و برخی دیگر با استفاده ازا شکال و رانتهای مختلف، ممکن است با شفافیتها مقابله کنند و به مردم اجازه ندهند که خود مدیریت امور مالی خود را بر عهده بگیرند.
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت که امروزه تنها درصد کمی از جامعه اطلاعات کافی درباره ریال دیجیتال دارند و بیشتر افرادی که به این موضوع آگاه هستند، کارشناسان و متخصصان هستند. باید بررسی شود که آیا برنامهریزان در این حوزه دیدگاه مهندسی دارند یا واقعیسازی به نفع مردم را میبینند. به عبارت دیگر، تعداد بسیار کمی از مردم ایران از این موضوع آگاهی دارند.
مناقبی همچنین به این نکته مهم اشاره کرد که ریال دیجیتال قابلیت ارتباط خارجی ندارد، در حالی که برخی تصور میکنند این ارز در بریکس نیز کاربرد دارد.
منبع: ایسنا