به‌جای خاموشی، چرا تعطیل نمی‌کنید؟!

با وجود اضطراری شدن وضعیت هوای تهران و سایر کلانشهرها، دولت همچنان سیاست انفعالی در پیش گرفته و حتی حاضر نیست برای نجات جان مردم، شهرهای آلوده را تعطیل کند.

به گزارش راه شلمچه، بنا به گفته متخصصان و کارشناسان زیان آلودگی هوا کمتر از کرونا نیست و وجود مواد آلاینده و ذرات معلق در هوا و تاثیر آن روی افراد موجب افزایش تماس‌ بیماران قلبی و عروقی با اورژانس کشور شده است. 

شاخص کیفیت هوا دیروز روی عدد ۹4 قرار گرفت تا هوای تهران برای همه افراد جامعه همچنان آلوده گزارش شود. شاخص کیفیت هوا در روز چهارشنبه به‌ طور میانگین روی عدد 169 قرار داشت و هوای تهران آلوده بود و حتی در برخی ساعات غلظت آلاینده‌ها بشدت افزایش یافت و در برخی نقاط شاخص از مرز ۲00 هم عبور کرد. تهران از ابتدای سال همزمان با شیوع کرونا 15 روز هوای پاک، 182 روز هوای قابل قبول، 90‌‌ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس جامعه و 12 روز هوای ناسالم برای همه افراد داشته است. این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل، پایتخت 25 روز هوای پاک، 206 روز هوای قابل قبول، ‌63 روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس و 5 روز هوای ناسالم برای همه افراد داشته است. 

مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس تهران گفت: فقط در یک روز ناسالم ۵۲۴ بیمار قلبی و همچنین ۲۲۴ بیمار تنفسی در تهران با اورژانس تماس داشته و به بیمارستان منتقل شده‌اند، در حالی که نسبت به مدت مشابه هفته ابتدایی دی‌ماه در تعداد بیماران قلبی ۱۰ درصد و در بیماران تنفسی 5/8 درصد رشد را شاهد هستیم. 

به گفته کارشناسان، دولت باید برنامه بلند‌مدت برای مقابله با آلودگی هوا داشته باشد اما در شرایط اضطرار باید اقدام به تعطیلی تهران و کلانشهرهای آلوده کند ولی مسؤولان دولتی نه‌تنها کاری برای رفع آلودگی نمی‌کنند، بلکه حاضر نیستند برای نجات جان مردم، روزهای آلوده را تعطیل اعلام یا محدودیت ویژه اعمال کنند.

علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران  در این باره گفت: متأسفانه در تهران با بسته‌ای از آلاینده‌ها روبه‌رو هستیم که هر یک آثار تخریبی بر روی شهروندان دارد.  موضوع ارتباط آلودگی هوا و شیوع ویروس کرونا براساس مطالعات جهانی مشخص شده است. بی‌تردید همزمانی کرونا با هر نوع بیماری تنفسی قطعا در شیوع آن تأثیرگذار خواهد بود بویژه درباره ذرات کمتر از 5/2 میکرون که مطالعات ارتباط میان این بیماری و آلایندگی را به اثبات رسانده است. وی افزود: آلودگی هوا در افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای تنفسی دارند بویژه افراد دارای بیماری‌های آلرژیک و آسم باعث می‌شود بیماری آنها شعله‌ور شود و همزمان خطر ابتلا و مرگ‌ومیر را افزایش می‌دهد. وی ادامه داد: پدیده اینورژن یا وارونگی هوا در روزهای اخیر به‌گونه‌ای پیش رفته که لایه وارونگی به میزان زیادی ارتفاعش با سطح زمین کاهش پیدا کرده و به ۲۰۰ متر رسیده است. در چنین شرایطی با توجه به اینکه ویروس کرونا نسبتا سنگین است، زمان بیشتری در پیرامون قرار می‌گیرد و بقای آن افزایش پیدا می‌کند، بدین ترتیب احتمال شیوع و ابتلا افزایش می‌یابد. وی تأکید کرد: در این شرایط همه افراد از جمله افراد سالم در خطر هستند اما بیماران تنفسی، قلبی و افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای تنفسی بویژه کودکان مبتلا به آسم و افراد مسن بیشتر در معرض خطر قرار دارند. فرمانده ستاد مدیریت کرونای استان تهران گفت: در تهران با تنوع آلاینده‌ها نیز مواجه هستیم به شکلی که دی‌اکسید گوگرد، ازون، مونوکسید کربن و ذرات معلق وجود دارد که هر یک آثار تخریبی بر شهروندان دارند. در حقیقت در تهران با بسته‌ای از آلاینده‌ها روبه‌رو هستیم. وی افزود: نهادهای اجرایی باید در این حوزه مشارکت داشته باشند، چرا که شهروندان با توجه به مشکلات اقتصادی، معیشتی و... مجبور به حضور در سطح شهر هستند و در این میان افراد پرخطر که بیماری‌های زمینه‌ای دارند، خانم‌های باردار و افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی نباید از منزل خارج شوند. هر گونه فعالیت ورزشی و فعالیت‌های انفرادی باید متوقف و تعطیل شود. باید عدم خروج از منزل به جز در موارد ضروری به عنوان تنها راهبرد فعلی در دستور کار شهروندان قرار گیرد، البته درباره اقدامات مداخله‌ای همچون تعطیلی باید توسط دستگاه‌های اجرایی تصمیم‌گیری شود. قطعا تعطیلی چند روزه می‌تواند به این شرایط کمک کند اما این موضوع نباید منجر به خروج شهروندان از شهرها شود. 

 

* خاموشی گسترده

در این میان برق مشترکان خانگی در مناطق ۱، ۲، ۳، ۴، ۶، ۹، ۱۰، ۱۳ و ۱۴ شهر تهران و همچنین شهرهای قدس، شهریار، ملارد و پرند در استان تهران در روز سه‌شنبه قطع شد. همچنین برق برخی شهرهای استان گیلان، البرز، مرکزی، اصفهان، سمنان، قم و اردبیل نیز قطع شده بود. توانیر دیروز اعلام کرد به علت مصرف بالای گاز و برق خانگی، سوخت به نیروگاه‌ها نرسید و خاموشی‌های گسترده رخ داد. نکته جالب اینکه دیروز شرکت توزیع برق تهران، برق برخی وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی مثل وزارت ورزش، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه و بانک مسکن را به علت ضعف عملکرد در کاهش مصرف برق قطع کرد. قطع برق سازمان حفاظت محیط‌زیست در حالی است که عیسی کلانتری رئیس این سازمان به مردم توصیه ‌کرده بود کمتر مصرف کنند و اصلاح الگوی مصرف را در دستور کار قرار دهند. وی حتی به مردم توصیه کرد برای اینکه گاز و برق کمتری مصرف شود، لباس گرم بپوشند و فقط در تختخواب لخت شوند!

 

* تکیه بر باد

استاندار تهران با اشاره به سهم ۱۷ درصدی آلایندگی هوای تهران توسط پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و صنایع، بر لزوم ارائه جدول خاموشی‌های تهران تأکید کرد و گفت: براساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی برای روزهای آینده وزش باد را خواهیم داشت، این موضوع کمک می‌کند هوای آلوده زدوده شود. انوشیروان محسنی‌بندپی در جمع خبرنگاران درباره افزایش آلایندگی هوا و تمهیدات استانداری تهران برای این وضعیت گفت: همه عواملی که مربوط به کاهش خطر بوده، مدنظر قرار گرفته و تمهیدات لازم اتخاذ شده است. وی افزود: ساعت ۱۹:۳۰ سه‌شنبه شب جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران تشکیل و تمهیدات لازم اندیشیده شد اما درباره تعطیلی، ما پیشنهادات‌مان را به وزارت بهداشت انعکاس دادیم ولی تعطیلی پایتخت موضوعی است که باید در جلسه هیأت دولت توسط وزیر بهداشت پیشنهاد شود و در آن جلسه تصمیم‌گیری لازم انجام شود. وی در پاسخ به این سوال که تمام تمهیدات سه‌شنبه در جلسه قبلی کمیته اضطرار آلودگی هوا اتخاذ شده اما وضعیت آلودگی هوا بحرانی‌تر شده است و آیا نیاز به اتخاذ تصمیمی جدی‌تر وجود ندارد، گفت: بعد از جلسه کمیته اضطرار در هفته گذشته با وزش باد در تهران مواجه شدیم که شرایط هوا را در آستانه پاک قرار داد. براساس پیش‌بینی سازمان هواشناسی برای روزهای آینده نیز چنین شرایطی وجود خواهد داشت. بی‌تردید تعطیل کردن تهران شرایط خاصی دارد و باید جوانب مختلف آن مورد بررسی قرار گیرد. محسنی‌بندپی در پاسخ به سوالی درباره قطع برق در شهر تهران بدون اطلاع‌رسانی گفت: متأسفانه روز سه‌شنبه این موضوع رعایت نشد و قطعی برق بدون اطلاع‌رسانی به شهروندان انجام شده است. استاندار تهران بار دیگر درباره افزایش آلودگی شهر تهران، بر عدم استفاده از مازوت توسط صنایع در این استان تأکید کرد و افزود: برخی نیروگاه‌ها و صنایع با افزایش مصرف گاز و معضل تأمین گاز، تنها از گازوئیل استفاده می‌کنند.

 

* جان مردم در خطر است

این روزها مراجعه بیماران قلبی و ریوی به بیمارستان‌ها به دلیل آلودگی مستمر هوا زیاد شده است، طوری که آمبولانس‌ها در برخی میادین شهرهای درگیر با آلودگی هوا آماده خدمات‌رسانی به مردم شده‌اند. دکتر محمدصادق حسنوند، رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوا در این باره می‌گوید: مطالعات نشان می‌دهد هر سال حدود ۴۰ هزار نفر در کشور به دلیل مواجهه با ذرات کمتر از ۵/۲ میکرون در هوا دچار مرگ زودرس می‌شوند که این تعداد معادل ۱۰ درصد کل موارد مرگ‌ومیر در کشور است. بیشترین گروه حساس در مواجهه با آلودگی هوا افراد سالمند هستند که سهم آنان در کشور طی سال‌های آتی حتی افزایش می‌یابد. 

گفتنی است در صورت عدم کنترل آلاینده‌های هوا، آسیب‌پذیری کشور در این زمینه بیشتر می‌شود و در حقیقت تاب‌آوری ما در مواجهه با آلودگی هوا، بشدت کاهش می‌یابد. 

آلودگی هوا نه‌تنها سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازد، بلکه هزینه‌های سرباری نیز بر حوزه سلامت، به دلیل افزایش نیاز به خدمات مراقبتی و بهداشتی و فوریت‌های پزشکی- که برای جمعیت تحت تاثیر انجام می‌شود- تحمیل می‌کند. از طرفی روند غلظت آلاینده‌های هوا در کشور نگران‌کننده است، چرا که با افزایش جمعیت سالمندان کشور در سال‌های پیش رو میزان آسیب‌پذیری ما در مواجهه با آلودگی هوا نیز بشدت افزایش می‌دهد.

***

[چرا تعطیل نمی‌کنید؟]

رئیس فراکسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه استانداری تهران دارای اختیاراتی است که می‌تواند در مواقع ضرور چون زمانی که شاخص آلودگی هوا به درجه‌ای برسد که سلامت شهروندان تهدید شود، تصمیم‌گیری کند، گفت: استانداری اعلام می‌کند سه‌شنبه‌شب با بحرانی شدن وضعیت آلودگی هوا، کمیته اضطرار تشکیل و پیشنهاد تعطیلی تهران نیز به وزارت بهداشت اعلام شد تا برای تعطیلی تهران تصمیم‌گیری شود، در حالی که خود استانداری اختیار تعطیلی را دارد و اینکه چرا تعطیل نکرده است ابهام‌بر‌انگیز است.  سمیه رفیعی در گفت‌وگو با «وطن امروز» به تعطیلی شهرها زمانی که آلودگی هوا از مرز قرمز عبور می‌کند، اشاره کرد و اظهار داشت: طبق پروتکل‌های بهداشتی شاخص جهانی، چنانچه آلودگی هوا از حد مجاز عبور کند شهر باید تعطیل و در زمان بحرانی حتی تخلیه شود اما مسؤولان متاسفانه نه توجهی به رفع حل معضل آلودگی هوا می‌کنند و نه در زمان اضطرار آلودگی هوا شهر را تعطیل می‌کنند. وی در ادامه خاطرنشان کرد: دولت به جای یافتن راهکارهای درست و اصولی برای کاهش آلودگی هوا یا تصمیم‌گیری‌ در زمینه تعطیلی شهر، سلیقه‌ای رفتار می‌کند و نسبت به این امر بی‌توجه است. رفیعی افزود: اکنون که شهروندان تهرانی و ساکنان برخی مراکز شهری در شرایط سخت آلودگی هوا قرار دارند، مسؤولان باید تصمیمات عاجل آنگونه که سلامت مردم در این شرایط حفظ شود اتخاذ کنند.


منبع؛ وطن امروز

اگر خوشت اومد لایک کن
0
آخرین اخبار