به گزارش راه شلمه به نقل از کیهان، روزنامه شرق در یادداشتی تأملبرانگیز و در جهت تطهیر اقدام رژیم پهلوی و استعمار انگلیس نوشت: «در واقع استناد به ادعای قدیمی و ظاهرا بیزیان بحرین، با این هدف بود که با برانگیختن احساسات وطنپرستانه و رنگ پوپولیستی دادن به قضیه، نهضتی ملی مشابه نهضت نفت پدید آید و محبوبیتی آنچنانی به وجود آورد. اما ملیکردن نفت و تصویب قانون آن امری بود که میتوانست به آینده مشخصی برسد. پس از 28 مرداد وقتی قانون تقسیمات کشوری با ذکر نام بحرین بهعنوان استان چهاردهم تصویب شد، به یاد دارم که چگونه همگان به آن پوزخند میزدند و به شوخی از «بحرین استان چهاردهم» نام میبردند و در مجله فکاهی توفیق هم انعکاس داشت!»
در ادامه این نوشتار آمده است: «نکته دیگر پرسش در مقاله «شرق» درباره فریبخوردن ایران در رفراندوم بود. اولا شیخ بحرین به هیچ عنوان زیر بار رفراندوم نمیرفت و آن را مغایر حاکمیت بینیاز از پذیرش ایران میدانست. سرانجام با «پلِه بیسیت» یا نظرسنجی موافقت شد. دولت ایران از قبل نتیجه نظرسنجی سطحی و گذرا و نوشتن گزارش به دبیرکل را میدانست؛ یعنی فریبی در کار نبود؛ نمایشی برای پایاندادن آبرومندانه به قضیهای از پیش مختومه بود! البته با توجه به تبلیغات قبلی، به طوری که از خاطرات اسدالله علم برمیآید، محمدرضاشاه نگران این بوده که مردم چه میگویند. گذشت زمان و تبلیغات پس از سقوط او موجب شد نسل بعدی، آن قانون شوخی را جدیتر از واقعیت تلقی کند. البته ایرانیانی در بحرین هم بودند که ناراحت و گلایهمند بودند، اما مقامات میدانستند در آن زمان احساسات ناسیونالیستی ناصری عربی به استقلال بیشتر از همبستگی قومی و شیعی با ایران گرایش داشت و فریبی در کار نبود.»
این فرد در این نوشتار به تطهیر اقدامات انگلیس پرداخته است وگرنه چنانکه گفته میشود در آستانه رفراندوم در بحرین انگلیس به انتقال اعراب از شیخنشینهای حوزه خلیجفارس به بحرین پرداخت و به این صورت خواست تا نتیجه را چنانکه میخواهد رقم بزند.
در باره دیگر استدلالهای مضحک نویسنده این یادداشت باید گفت چند دهه است که برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس مدعی جزایری ایرانی هستند پس با استدلال نویسنده و برای اینکه خدای ناکرده حاکمان آن شیخنشینها ناراحت نشوند و روابط خویش را با ایران برهم نزنند باید آنها را نیز واگذار کنیم.
همه اینها در حالی در روزنامه مدعی اصلاحات صورت میگیرد که این روزنامه در مورد حقوق ایران در خزر و موضوع توافق ایران با شوروی سابق که در مورد ماهیگیری از خزر به سهم 50 به 50 موافقت کرده بود به جاروجنجال میپرداختند ولی در این سوی ماجرا چون انگلیس قرار گرفته موضوع را مالهکشی میکنند.