به گزارش راه شلمچه، با تکمیل بستر دهک بندی اقشار جامعه در ماههای گذشته، سه طرح حمایتی در دستور کار دولت مردان قرار گرفته که شامل کالابرگ الکترونیک، طرح تغذیه کودکان دچار سو تغذیه و طرح یسنا یا طرح حمایت از مادران شیرده است. طرحهایی متفاوت که گروههای متفاوتی از جامعه را شامل میشود هرچند ممکن است برخی خانوارها شامل هر سه طرح هم باشند و در نتیجه هر سه یارانه درنظر گرفته شده بر اساس این طرحها به حاسب سرپرست این خانوار واریز شود.
درباره طرحهایی سخن میگوییم که احتمالا کالابرگ الکترونیک مشهورترین شان است چراکه بالف بر ۶۱ میلیون نفر را شامل میشود و اخیرا با اجرای طرح فجرانه، بیشتر در کانون توجه عموم قرار گرفته است. طرحهایی که جوانترین شان طرح ملی یسنا است که با حمایت مالی بنیاد کرامت رضوی در زیرمجموعه آستان قدس رضوی اجرایی شده و از آنجایی که در گامهای ابتدایی قرار دارد، هنوز به وسعت دو طرح دیگر نرسیده و دایره مشمولان آن محدودتر و البته خاصتر است.
یسنا طرحی است که در راستای اجرای ماده ۲۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و با هدف حمایت از آن دسته از مادران شیرده دارای فرزند زیر ۲ سال که در دهک یک درآمدی در هشت استان کمبرخوردار قرار دارند، به اجرا در آمده است و بر اساس آن به این خانوارها سبد غذایی رایگان تخصیص داده میشود. طرحی که در استانهای با بالاترین میزان محرومیت و نرخ باروری زیر ۲/۵ درصد به اجرا در آمده و امید میرود که در ادامه مسیر در سراسر کشور و برای مادران دهک یک درآمدی که دارای فرزند زیر ۲ سال هستند، اجرایی شود و در گام بعد، شامل مادران دهکهای ۲ و ۳ هم بشود.
بر اساس این طرح، مادران شیرده (دارای فرزند زیر ۲ سال) در دهک یک درآمدی در ۸ استان کهگیلویه و بویراحمد، خراسانجنوبی، ایلام، خراسانشمالی، گلستان، فارس، هرمزگان و لرستان، سبد رایگان غذایی مشتمل بر اقلام معین و مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به مبلغ ۴۰۰ هزار تومان (شامل لبنیات، پروتئین، حبوبات و غلات) دریافت میکنند به این صورت که مبلغ سبد به حساب سرپرست خانوار واریز میشود و میتوانند با مراجعه به فروشگاههای زیرمجموعه طرح کالابرگ، بدون پرداخت هزینه این سبد را دریافت نمایند.
طرحی نوپا که حالا در آستانه سومین ماه اجرا، از امروز واریز شارژ نوبت سوم آن در دستور کار قرار گرفته است. این خبری است که علیرضا عسگریان، معاون رفاه و امور اقتصادی وزیر کار با اعلام آن میگوید: شارژ اول این طرح در پنجم دیماه سالجاری برای بالغ بر ۲۲ هزار مادر دارای فرزند زیر دو سال در ۸ استان کمبرخوردار انجام شده و شارژ مراحل دوم و سوم این طرح نیز برای حدود ۲۳ هزار مادر مشمول به ترتیب در روزهای پنجم بهمنماه و پنجم اسفندماه صورت پذیرفت.
وی با تاکید بر اینکه اعتبار کل طرح حدود ۱۱۰ میلیارد تومان بوده که بهطور ماهیانه و به مدت ۶ ماه در بستر کالابرگ الکترونیکی به ۲۷ هزار مادر مشمول اختصاص خواهد یافت، میافزاید: شناسایی این دسته از مادران بر عهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که بر اساس ساختار شبکههای بهداشت صورت میگیرد، به این صورت که مادران دارای کودک زیر ۲ سال در ۸ استان یاد شده شناسایی و اعلام میشوند و آن دسته از ایشان که در دهک یک درآمدی قراردارند، مشمول طرح میگردند و یارانه به حساب سرپرست خانوار واریز میشود.
سازوکاری که در بعد تعریف سبد غذایی این طرح هم در نظر گرفته شده به این صورت که نظر به نیازهای بیشتر مادران شیرده، اقلام سبد بیشتر از سبد کالابرگ (که ۱۱ قلم است) در نظر گرفته شده و افزون بر آن اقلام، سبزیجات و میوه و همچنین دانههای روغنی را هم شامل میشود تا ویتامین و پروتئین در سبد ارائه شده افزایش بیابد. بدین ترتیب سبد اهدایی در یسنا شامل ۱۶ قلم کالا است.
اما نظارت در این طرح به چه صورت است و چگونه پایش میشود که آیا یارانه تخصیصی در طرح یسنا صرف خرید همین اقلام شده است؟ این سوالی است که معاون وزیر در پاسخ به آن میگوید: یارانه تخصیصی در این طرح صرفا امکان استفاده در همین طرح را دارد به این صورت که تنها میتوانند اقلام تعیین شده در سبد را با آن خریداری نمایند و قابل استفاده در خرید اقلام دیگر نیست. افزون بر این، از آنجایی که جامعه هدف در زیرمجموعه وزارت بهداشت و تحت نظارت شبکه بهداشتی قرار دارند، مدام پایش میشوند و در صورت عدم ایجاد تغییر، مراحلی مانند مذاکره در دستور کار قرار میگیرد و در نهایت در صورت عدم تغییر، یارانه آن خانوار قطع میشود.
نکته قابل توجه دیگر در این طرح، امکان ذخیره یارانه تخصیصی در طرح یسنا در صورت استفاده نکردن از آن به مدت دو ماه است به این صورت که اگر خانواری از این یارانه استفاده نکند، مبلغ آن به ماه بعد منتقل میشود و میتواند طی مدت دو ماه از زمان شارژ آن را استفاده نمایند. امکانی که در طرح کالابرگ الکترونیک وجود ندارد و در صورت عدم استفاده، در انتهای ماه صفر میگردد، اما در یسنا این گونه نیست و از این رو امید میرود که نتایج مثبت قابل توجهی به دنبال داشته باشد و توسعه آن در دستور کار قرار گیرد.