به گزارش راه شلمچه، احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، اعلام کرد که قویترین احتمال در ماههای آذر تا نیمه اول زمستان، کمبارشی خواهد بود. با این حال، پیشبینی میشود که بارندگی به تدریج افزایش یابد و بهویژه در نیمه دوم زمستان، احتمال کمبارشی کاهش یابد و بارشها به شرایط نرمال نزدیک شود.
وظیفه اظهار داشت که بارندگی در آذرماه حدود 60 تا 70 درصد کمتر از نرمال پیشبینی میشود که این وضعیت برای کاربردهای تخصصی همچون کشاورزی مطلوب نخواهد بود. بر اساس مدلهای عددی، کمبود بارش بهویژه در نیمه غربی و جنوب غربی کشور قابل توجه خواهد بود. احتمال میرود که طی سه ماه آینده نیز بارندگیها 50 تا 60 درصد کمتر از نرمال باشد.
وی توصیه کرد که در این شرایط، کشت محدود شود و از توسعه آن پرهیز گردد، زیرا ریسک کمبود آب قابل توجه است. همچنین، وضعیت انرژی برقآبی برای سال آینده بهویژه در فصول گرم ناامیدکننده به نظر میرسد.
وظیفه به بررسی وضعیت بارش از ابتدای پاییز اشاره کرد و گفت که در آبانماه بهطور میانگین 18 میلیمتر بارندگی در کشور ثبت شده است، در حالی که میانگین بلندمدت آن 21 میلیمتر بوده که نشاندهنده 15 درصد کمبود بارش است. همچنین از آغاز پاییز میانگین بارشها 22 میلیمتر بوده که با میانگین بلندمدت 27 میلیمتر 19 درصد کمبود را نشان میدهد.
وی از وضعیت ناخوشایند بارش در مناطق پر بارش کشور، به ویژه شمال غرب، خبر داد و خاطرنشان کرد که استان آذربایجان شرقی تنها 12 میلیمتر بارندگی از میانگین 48 میلیمتر خود دریافت کرده که این نشاندهنده کاهش 75 درصدی بارش است. همچنین در آذربایجان غربی و اردبیل بارشها به ترتیب 36 و 39 درصد کمتر از نرمال بوده است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی همچنین به وضعیت بارش در مرکز کشور اشاره کرد و گفت بارشها در اصفهان 65 درصد و در مرکزی 57 درصد کمتر از میانگین بلندمدت بوده است. مناطق غرب و جنوب غرب مانند لرستان، ایلام، خوزستان و چهارمحال و بختیاری نیز وضعیت بارش مناسبی ندارند. به عنوان مثال، در چهارمحال و بختیاری بارندگی 53 درصد زیر نرمال ثبت شده است.
وظیفه ادامه داد که در استانهایی مانند تهران و برخی مناطق خراسان و سواحل شمالی، بارشها در وضعیت نرمال و حتی کمی بالاتر از نرمال قرار دارند، اما سایر مناطق کشور به ویژه در مرکز، شمال غرب و جنوب بسیار کمتر از نرمال باران دریافت کردهاند و این نشاندهنده خشکسالی کشاورزی است.
در خصوص دمای کشور در ماههای آینده، وظیفه گفت که دما در بسیاری از مناطق، به ویژه مرکز و جنوب کشور، بالاتر از نرمال پیشبینی شده است. همچنین دما در عرضهای شمالی و سواحل شمالی، در حد نرمال و کمی زیر نرمال خواهد بود.
وی افزود که دمای هوا در ماههای آینده بهویژه تا بهمنماه بالاتر از نرمال خواهد بود که این به معنای کاهش مصرف سوخت برای گرمایش است. دمای هوای امسال تفاوت عمدهای با سال گذشته دارد. در سال گذشته، دما بهشدت گرمتر از نرمال بود، اما بهطور کلی امسال دمای بالاتری در نواحی مختلف کشور پیشبینی میشود.
وظیفه در پایان بیان کرد که میانگین دمای هوای کشور در آبانماه 1.1 درجه سلسیوس بالاتر از حد نرمال بوده و در بسیاری از مناطق دما افزایش یافته است، به ویژه در سیستان و بلوچستان که حدود 3 تا 4 درجه بالاتر از نرمال ثبت شده است. در مقابل، برخی مناطق شمال غرب و سواحل شمالی در حد نرمال و با 1.5 درجه سلسیوس کمتر از نرمال مشاهده شدهاند.
منبع: ایرنا