به گزارش راه شلمچه، مدیر عامل شرکت توانیر، مصطفی رجبی مشهدی، بر اهمیت فرهنگسازی و بهینهسازی مصرف برق تأکید کرده و استفاده از کنتورهای هوشمند و بسترهای ارتباطی پایدار را ضروری دانست. او به روشهای موفق این قضیه در کشورهای توسعهیافته، مانند فرانسه، سوئد، کانادا و کره جنوبی اشاره کرد که با بهرهگیری از تعرفههای زمان استفاده و تعرفه پیک بحرانی موفق به کاهش ۶ تا ۱۲ درصدی مصرف برق در ساعات اوج مصرف شدهاند.
وی بهینهسازی مصرف برق را یک راهکار اقتصادی با نیاز به کمتر از یکدهم سرمایهگذاری برای توسعههای جدید عنوان کرد و گفت که در آمریکا، با تخصیص یک میلیارد دلار پاداش به ۱۰ میلیون مشترک، ۱۳۶۰۰ مگاوات از مصرف برق با طرحهای بهینهسازی کاهش یافته است.
رجبی مشهدی همچنین به افزایش ۱۳ برابری ظرفیت نیروگاهی کشور در بازه زمانی ۱۳۵۷ تا ۱۴۰۲ اشاره کرد و متوسط جهانی این میزان را تنها ۴.۵ برابر اعلام کرد. او در بخش تولید برق رشد ۲۲ برابری در کشور نسبت به رشد ۳.۴ درصدی جهانی را یادآور شد.
به گفته او، صنعت برق کشور طی این سالها ویژگیهای درخور توجهی همچون توسعه ۱۲ برابری ظرفیت شبکه، ۲۱ برابر شدن ظرفیت ترانسفورماتورهای انتقال و ۱۳ برابر شدن تعداد روستاهای برقدار داشته است. او افزود: در حالی که در سالهای ۵۷ تا ۶۷ سالانه ۴۲۰ مگاوات به میزان مصرف برق اضافه شده، این رقم در دهههای بعدی به ترتیب به ۹۵۰، ۱۸۰۰، ۲۲۰۰ و ۳۸۰۰ مگاوات رسیده و در سال جهش تولید، ۶۵۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید اضافه شده است.
رجبی مشهدی بیان کرد که بیش از ۳۵ هزار مگاوات از بار مصرفی شبکه در تابستان به دلیل استفاده از سیستمهای سرمایشی به ۲۰ هزار مگاوات ناترازی منجر شده و در صورت ادامه این روند، سال آینده با ۲۴ هزار مگاوات کمبود برق مواجه خواهیم شد.
او دلیل اصلی این کمبود را تعرفههای پایین برق در کشور دانست که کسبوکارها را اقتصادی کرده است. رجبی مشهدی ادامه داد که اقتصاد انرژی باید به عنوان مهمترین پیشران در این حوزه در نظر گرفته شود و قیمت هر کیلووات ساعت برق در سال جاری بدون احتساب هزینه سوخت معادل ۳۹۲ تومان است که تنها یکسوم قیمت واقعی (۱۲۵۰ تومان) به شمار میرود. با احتساب هزینه سوخت، این قیمت به بیش از ۴ هزار تومان میرسد، که به تحقق برنامههای مدیریت مصرف و بهینهسازی کسبوکارها کمک میکند.
او عنوان کرد که در صورتی که قیمت برق قابل اصلاح نباشد، باید پویشها و اقداماتی تشویقکننده برای مدیریت مصرف برق انجام شود تا برق صرفهجویی شده به بخشهای مولد و صنعتی کشور انتقال یابد.
منبع: خبرگزاری مهر