به گزارش راه شلمچه، کیهان نوشت: تهدید پنهان در «مکانیسم ماشه» چنان برای حامیان برجام جدی شده که حسن بهشتیپور یکی از همین حامیان به روزنامه آرمان میگوید: اولویت مهم ایران باید فعالنشدن مکانیسم ماشه باشد.
سازوکار اسنپبک یا همان ماشه در متن برجام، به طرف مقابل ایران این اجازه را میدهد که به صرف بهانهجویی بتواند تحریمهای جمعشده ذیل قطعنامه 2231 را یکجا و بدون نیاز به جلبنظر دیگر اعضای شورای امنیت برگرداند! اکنون در حالی که آمریکا رسماً برجام را زیر پا گذاشته و طرف اروپایی هم با ترامپ و بایدن همراهی کرده، تروئیکای اروپایی طرف طلبکار ایرانی را به استفاده از سازوکار ماشه تهدید میکنند.
بهشتیپور به روزنامه آرمان گفت: ما باید با قدرت هر زمان که منافع ملی ایجاب کند با کسب مجوز لازم از شورای عالی امنیت ملی وارد مذاکره با طرفهای مختلفی شویم. هرچند ممکن است در داخل ادعاهای تندی مطرح شود، اما مهم این است که راه درست را انتخاب کنیم و آن هم حل مشکلات از طریق گفتوگو و مذاکره است. نکته دیگر اینکه باید مشخص شود اصولاً هدف از این مذاکرات چه خواهد بود. لذا باید چارچوب مذاکرات و اهداف آن مشخص شود. این در حالی است که تاکنون چنین چیزی مشخص نشده است.
وی در پاسخ این سؤال که آیا حضور ظریف در سوئیس و گفتوگوهای غیررسمی نشاندهنده آغاز مذاکرات جدید بین ایران و غرب خواهد بود؟، گفت: در ماههای اخیر دوطرف ایرانی و اروپایی در حال گفتوگو با یکدیگر هستند نه مذاکره. چراکه هر دو نسبت به عملکرد یکدیگر انتقاداتی دارند و تلاش میکنند به دستورکار مشترکی برای مذاکرات آتی دست یابند. اینکه این گفتوگوها به موفقیت ختم شود یا خیر، هنوز مشخص نیست. طرف اروپایی به ایران هشدار داده که ممکن است مکانیسم ماشه را فعال کند. در مقابل ایران نیز هشدار داده که در صورت فعالسازی این مکانیسم، تهران ممکن است به ناچار همکاری خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را قطع کند و حتی از پیمان NPT خارج شود. در حال حاضر به نظر میرسد که فضای گفتوگوها بهگونهای بوده که هر دوطرف دنبال رسیدن به راهحلی مشترک هستند تا بتوانند گفتوگوها را به نتیجه برسانند و این موضوع را تا مهر سال آینده که قطعنامهها میتواند برگردد، ادامه دهند. هرچند هدف اصلی این گفتوگوها رسیدن به راهحلی عملی است، اما تجربه نشان داده که اروپاییها توانایی ایفای نقش جدی در بحث لغو تحریمها را ندارند چراکه مشکل اصلی ایران در این حوزه مربوط به آمریکاست. تا زمانی که مشکل ایران و آمریکا حل نشود، طرفهای اروپایی قادر به ایفای نقش مؤثری در عرصه لغو تحریمها نیستند. از سال 1398 و با خروج ترامپ از برجام، نقشآفرینی اروپا در این زمینه با شکست مواجه شد، زیرا آمریکا به عنوان هژمونی مالی جهان بر بازارهای بینالمللی مسلط است و به اروپا اجازه نداد در این زمینه تاثیری داشته باشد. بنابراین، ایران باید در دستورکار خود جلوگیری از فعالسازی مکانیسم ماشه را به طور جدی پیگیری کند. باتوجه به اینکه آمریکا از برجام خارج شده و روسیه و چین نیز تمایلی به بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه ایران ندارند، تنها طرف اروپایی است که میتواند این مکانیسم را فعال کند. از اینرو جلوگیری از این اقدام باید در اولویت ایران قرار گیرد.
تعبیر دیگر از سخنان آقای بهشتیپور این است که ایران (طرف خسارتدیده برجام) بهجای طلبکاری درباره حقوق ضایعشده خود، از یکطرف باید با ترامپ عهدنشناس و تعاملناپذیر مذاکره کند و از طرف دیگر و همزمان، بدون اینکه انتظار نفعی از سمت اروپاییها باشد، به خنثیسازی بمب تعبیهشده در متن توافق مرده برجام مشغول باشد و بنابراین به اروپای بیخاصیت هم امتیاز بدهد! انصافاً که باید به آقای ظریف تبریک گفت با این شاهکارش و البته اعتماد به نفس او در بیاعتنایی به افتضاح پدیدآورده و نمایش دوباره آمادگی برای مذاکره!