به گزارش راه شلمچه، پل معروف محمدحسنخان در بابل که از روی رودخانه بابلرود میگذرد از آثار دوره زندیه است از خشت و آهک بنا شد و دارای هفت چشمه(طاق) اصلی و دو چشمه فرعی است که ارتفاع آن از بستر رودخانه ۱۱ متر است. این پل با طول ۱۴۰ متر و عرض ۶ متر، یکی از پلهای مهم استان از نظر مسائل اقتصادی و ارتباطی بهشمار میآید.
این پل در ۲ کیلومتری مرکز شهر بابل و در جنوب قرار دارد و اطراف آن متشکل از ۵ محله شامل شهرک شهید چمران، شهرک فرهنگیان، محله سرپل محمدحسنخان بخش دو و سه و محله سرپل محمدحسنخان بخش مرکزی است.
در اوایل حکمرانی کریمخان زند، به سال ۱۱۴۶، محمدحسنخان قاجار پدر آغامحمدخان قاجار، که شهر بارفروش (شهر بابل فعلی) و سایر نقاط مازندران را تصرف کرده و در جنگ بر کریمخان زند پیروز شدهبود به پاس قدردانی از مردم بابل، با صرف هزینه ۱۲۰۰۰ تومان بر روی رودخانه بابل پل بزرگی احداث کرد که تا امروز باقی مانده و به پل محمدحسنخان معروف است.
این پل بزرگترین راه ارتباطی بخشهای گتاب، بندپی شرقی و بندپی غربی شهرستان بابل نیز میباشد. این پل پیش از این یکبار به وسیله رضاشاه مرمت شدهاست. یکی از موارد شاخص این پل معماری صفوی بنا و استفاده از سفیده تخممرغ (البته به گفته برخی زرده تخممرغ و ساروج) در ساخت آن است. این اثر در تاریخ ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۴۱۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
این پل تاریخی به علت بی تدبیری مسؤلین و شهرداری حال و روز خوشی ندارد و در آستانه تخریب قرار گرفته است.
برای جلوگیری از تخریب و آسیب بیشتر به این پل تاریخی، جمعی از شهروندان بابلی و حامیان میراثفرهنگی دست به دامان رییسجمهوری و وزیر بابلی میراث فرهنگی شدند.
این گروه با جمعآوری امضا قصد دارند تا برای نجات این آثار ارزشمند تاریخی از رئیسجمهور پزشکیان و همچنین سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی مدد بگیرند.
متن نامه به شرح زیر است:
ریاست محترم جمهور
جناب آقای دکتر پزشکیان
وزیر محترم میراث فرهنگی
جناب آقای دکتر صالحی امیری
فرماندار محترم شهرستان بابل
جناب مهندس مصطفی میرتبار
مدیر کل محترم میراث فرهنگی مازندران
با سلام و احترام،
تردد وسایل نقلیه سبک در دو دهانه پل تاریخی محمدحسن بابل و برخورد خودروهای سنگین با طاق این پل منجر به آسیب جدی به بنیان این بنای با ارزش شده است و با نشانههایی که موجود است، این بنای تاریخی را در آستانه فروپاشی قرار دارد و اگر اقدامی فوری صورت نگیرد، از این اثر چیزی باقی نخواهد ماند.
با توجه به اهمیت بزرگترین پل آجری شمال ایران و جلوگیری از هرگونه حوادث احتمالی و غیر قابل جبران، خواهشمندیم تا هماهنگیهای لازم را نسبت به ممانعت از تردد هرگونه وسایل نقلیه در زیر پل خاطرهانگیز بابلیها به عمل آورید.
آدرس کارزار برای امضا در اختیار علاقمندان و حامیان آثار باستانی و میراث فرهنگی قرار دارد.
https://www.karzar.net/177047